19.11.2020
V Pamečah in Trobljah se obeta gradnja varne šolske poti

 

Na zadnji dopisni seji mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec so svetniki potrdili Dokument identifikacije investicijskega projekta za projekt “Izgradnja varne šolske poti” (Vaško jedro Pameče-Troblje), kar je bilo potrebno, da omenjeni projekt Mestna občina prijavi na 5. javni poziv  za oddajo projektnih  predlogov za izbor operacij v okviru »Podpore za izvajanje operacij v  okviru Strategije lokalnega  razvoja, ki ga vodi lokalna skupnost LAS MDD 2014–2020«, sofinanciranih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Projekt varna šolska pot, kar pomeni prvih 740 m te poti, bo sofinanciran v višini 85% celotne vrednosti prijavljenega projekta.

»Gre za traso od kmetije Škof v smeri proti šoli. Ta del ceste je zelo naseljen z individualnimi hišami, tudi novogradnjami, zato se je povečal promet, kar kaže, da je  varna pot v šolo nujno potrebna. Tudi število otrok je v tem naselju večje kot je bilo pred leti,« je povedal predsednik sveta Vaške skupnosti Pameče-Troblje Vili Kašnik in dodal, da ima celotna vaška skupnost okrog 1800 prebivalcev.

Celotna vrednost prve faze gradnje varne šolske poti, torej omenjenega projekta, ki ga prijavljajo na LAS MDD, je 286.594 evrov. Sredstva, zaprošena za sofinancianje iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, znašajo 184.435 evrov.

Predvidena je gradnja hodnika za pešce – torej pločnika, in rekonstrukcija ceste. Hkrati, a s sredstvi iz drugega vira, bodo na tej trasi gradili vodovod, kanalizacijo in javno razsvetljavo. Izvedba se bo začela naslednje leto, zaključena mora biti v letu 2022.