17.08.2021
MO Slovenj Gradec prejela odobritev evropskih sredstev za prenovo ulic


Za spodbujanje trajnostno mobilnost je Mestna občina Slovenj Gradec prejela odobritev evropskih sredstev za trajnostno ureditev mestnega jedra Slovenj Gradca.

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je prav danes / 17.8.21 / sporočila odobritev evropskih sredstev za projekt »Ureditev trajnostne mobilnosti v mestnem jedru MO SG. Gre za 1,5 milijona evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Mestna občina Slovenj Gradec, od tega Kohezijski sklad prispeva 633 tisoč evrov.


Namen projekta je s spodbujanjem bolj trajnostnih oblik mobilnosti slediti Viziji Slovenj Gradec 2030, ki je bila zastavljena v Trajnostni urbani strategiji mesta. Zadnji dve večji prenovi v mestnem jedru sta se osredotočili na Glavni trg leta 2002 in Trg svobode leta 2012, ulice, ki prav tako tvorijo mestno središče in se na oba trga navezujejo, pa so ostale zapostavljene in so danes degradirane do te mere, da niso več primerne za uporabo pešcev, kolesarjev in motornih vozil, vse preveč je tudi arhitektonskih ovir za invalide.

Mestna občina bo v okviru projekta poskrbela za ureditev ulic v mestnem jedru. Uredila bo pešpoti in površine po načelu skupnega prometnega režima, zamenjala tlake, poskrbela za urbano opremo, ozelenitve in komunalno infrastrukturo. Celotno mestno jedro bo na ta način postalo privlačnejše, gre pa lahko tudi za oživljanja mestnega jedra kot celote.

Cilj prenove obravnavanih ulic je zmanjšanje emisije CO2 iz osebnega avtomobilskega prometa ter izboljšanje pogojev za pešce, kolesarje in druge skupine ljudi ter omejevanje motornega prometa, kar bo doseženo z ureditvijo peš površin oziroma ureditvijo skupnega prometnega prostora, kjer druge možnosti niso mogoče.

IF