20.08.2021
Svet zavoda potrdil pripravljenost SB Slovenj Gradec za epidemijo


Po navodilih Ministrstva za zdravje, so člani sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec obravnavali pripravljenost bolnišnice na napovedani četrti val epidemije.

Slovenjgraška bolnišnica ves čas epidemije in tudi izven njene razglasitve epidemije Covid-19 deluje v skladu z osnovnima dokumentoma Načrtom delovanja SB Slovenj Gradec v primeru pojava epidemije nalezljivih bolezni ter Načrtom delovanja SB Slovenj Gradec v primeru pojava epidemije s Covid-19 ter naborom dodatnih dokumentov, ki opredeljujejo posamezne dele krovnih dokumentov, s čimer sledi nacionalni strategiji in sprotnim dogovorom Ministrstva za zdravje v skladu s fazo epidemije.

Vodstvo bolnišnice je članom sveta predstavilo ključna področja izvajanja ukrepov, to so varnost ob vstopu v bolnišnico in triažiranje obiskovalcev in napotenih pacientov v ambulante, sprejem akutno bolnih na triažni točki Urgentnega centra, zagotavljanje nujne oskrbe kritično bolnih s potrjeno okužbo v Urgentnem centru, sprejemi ali premestitve pacientov, stanje zalog osebne varovalne opreme, medicinske opreme, aktivnosti v zvezi s cepljenjem prebivalcev in precepljenostjo zaposlenih, kadrovske razmere in prostorske zmožnosti ob epidemiji. Pri tem spomnimo, da so meseca maja v stavbi starega kirurškega bloka odprli posebej urejeni prostori za covidne bolnike, z možnostjo zdravljenja 50 bolnikov in še 4-ih v intenzivni enoti, razpolagajo pa še s kapacitetami na Oddelku za pediatrijo ter Oddelku za ginekologijo in porodništvo.

Možna šibka točka pri obvladovanju organizacije dela v SB Slovenj Gradec bi lahko bila v trenutnem pomanjkanju medicinskih sester, saj so od začetka letošnjega leta razpisali 56 delovnih mest za diplomirane medicinske sestre in 71 delovnih mest za srednje. V tem času se je zaposlilo 18 diplomiranih in 20 srednjih medicinskih sester. Bolnišnica se v letošnjem letu na področju kadra zdravstvene nege srečuje z večjim številom upokojitev, precejšnje je tudi število odsotnih delavcev na materinskem oziroma starševskem dopustu ter število odsotnih delavcev zaradi dolgotrajnih bolniških odsotnosti.

Nemoten proces dela so uspeli zagotoviti s prerazporejanjem zaposlenih znotraj bolnišnice, zaradi česar ni bilo potrebno zapirati posameznih oddelkov. Odpovedi iz delovnih razmerij medicinskega in nemedicinskega osebja zaradi epidemije bolnišnica ni zabeležila. Posebnost težave je ravno v pomanjkanju kadra zdravstvene nege, za kar menijo, bo potrebno reševati na sistemski ravni, s težavo se srečujejo vse bolnišnice v državi.

Člani sveta so sklenili, da je SB Slovenj Gradec dobro pripravljena na epidemijo tako na stanju kapacitet medicinske opreme, zalog osebne varovalne opreme, prostorsko in strokovno.

 

IF