24.08.2021
V SB Slovenj Gradec dobro pripravljeni na epidemijo, a z deficitom kadrov zdravstvene nege


Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavila pripravljenost na 4. val epidemije, pri tem pa izpostavila precejšnje pomanjkanje kadrov zdravstvene nege.

Na zadnji seji sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec so svetniki po predstavitvi vodstva bolnišnice ocenili, da je bolnišnica dobro pripravljena na jesenski val epidemije. Predsednik sveta zavoda, Ksandi Javornik je poudaril, da se tako vsi zaposleni kot tudi vodstvo trudijo, da bodo dobro odigrali svojo vlogo med epidemijo in pozval prebivalce k cepljenju, saj lahko s tem precej razbremenijo kadrovske težave tistih zaposlenih, ki jih morajo premeščati na covid oddelek. Poleg organizacijske pripravljenosti ima veliko vlogo tudi preventiva, da ne pride do vnosa virusa v bolnišnico. Direktor Janez Lavre je izpostavil, da skrbijo za vse ranljive, da preživijo bolezen in da vsi zdravstveni delavci lahko opravljajo svoje delo in da se dejavnosti ne bi zapirale. Pri tem je povedal, da ima bolnišnica od maja covid oddelek, kjer lahko zdravijo do 50 covid pacientov, sedaj so sobe že opremljene s posteljami. Tako se bodo v skladu z državnim nivojem lahko vključili v zdravljenje covid pacientov, ko bo to potrebno in pripravijo ekipe z zdravniki in negovalnim kadrom. Zaščitne opreme imajo dovolj za tri mesece , dobave tečejo nemoteno., je dejal Lavre.

Drugi programi pa so po sedmih mesecih nekoliko manj realizirani, direktor Lavre je pojasnil, da so opravili 96% akutne bolnišnične obravnave in 82% ambulantnih aktivnosti, v jeseni pa se bodo potrudili, da jih bodo realizirali vsaj tam, kjer bodo potrebe pacientov največje. Če bolnišnica ne more zaradi epidemije povsem izvajati drugih programov, ki so že obremenjeni s čakalnimi dobami, se le- te še povečajo, kar gre na škodo pacientov in se bo zagotovo v naslednjih letih odražalo. Največje čakalne dobe so na področjih urologije, ortopedije in kardiologije, kjer pa pripravljajo poseben program, s katerim bodo dodatno pregledali več pacientov.

Velik problem vseh bolnišnic je pomanjkanje kadrov zdravstvene nege, zato so letos prvič razpisali štipendije zanje in med počitnicami zagotovili 20. dijakom in študentom počitniško delo, v teku so novi razpisi, je povedala v.d. Direktorja za zdravstveno in babiško nego Jelena Čubra. Pohvalno so ocenili sodelovanje z srednjo zdravstveno šolo Slovenj Gradec in Fakulteto.

Poslovanje bolnišnice je bilo po prvih šestih mesecih s 488 tisoč evri primanjkljaja zaradi zakasnitve obračuna plačil, zato so tudi pohiteli z nekaterimi investicijami, saj računajo, da bodo do konca leta poslovali uravnoteženo.

 

( IF )