31.08.2021
SIJ Metal Ravne s partnerji zagnal pilotsko napravo izrabe odvečne toplote


SIJ Metal Ravne iz Skupine SIJ je sredi letošnjega avgusta skupaj z Institutom Jožef Stefan in partnerji uspešno zagnal  pilotsko napravo za izrabo odvečne toplote. 

 

V okviru mednarodnega projekta ETEKINA so v SIJ Metal Ravne uspešno zagnali pilotsko napravo za učinkovito izrabo odvečne toplote, ki nastane med proizvodnjo jekla. Inovativni toplotni izmenjevalnik v obliki toplotnih cevi zagotavlja energetsko intenzivni industriji najmanj 40-odstotni izkoristek odvečne toplote. Odvečna tehnološka toplota nastane v procesih proizvodnje vrhunskih jekel. Skupaj z Institutom Jožef Stefan – Centrom za energetsko učinkovitost (IJS  – CEU) in Univerzo Brunel iz Londona je v okviru štiriletnega mednarodnega pilotskega projekta ETEKINA vzpostavil inovativno tehnologijo toplotnih cevi, s katero zasledujejo zelo visok cilj ponovne uporabe odvečne toplote, in sicer več kot 40 odstotkov. Projekt ETEKINA je del inovacijsko-raziskovalnega programa Evropske unije Horizon 2020 – največjega evropskega programa za spodbujanje inovativnosti. V njem tesno sodeluje deset podjetij in inštitutov iz vse Evrope, ki so združili znanje in izkušnje s ciljem prebojnega izboljšanja energetske učinkovitosti v energetsko intenzivnih proizvodnjah.

V uspešno zagnanem pilotskem projektu so v Sij Metal Ravne kot odvečni vir toplote pričeli izrabljati energijo izpustnih dimnih plinov iz peči Allino. Dimne pline s temperaturo 450 °C, ki so prej prehajali v ozračje, zdaj kar 47-odsototno izkoristijo, kar je več od načrtovanega 40-odstotnega izkoristka. Večji del toplote bodo vračali v samo peč kot dodatno segret zgorevalni zrak, ostali del pa bodo porabili za ogrevanje prostorov SIJ Metala Ravne.

V SIJ Metalu Ravne že od leta 2015 izkoriščajo odvečno toploto, ki nastaja pri hlajenju elektroobločne peči v jeklarni in jo preko distributerja namenjajo za potrebe daljinskega ogrevanja občine Ravne na Koroškem in ogrevanje bazenov Športnega centra Ravne na Koroškem.

---