28.09.2021
Spremembe v pravilniku o denarni pomoči v MO SG

 

Svetniki v Mestni občini Slovenj Gradec so potrdili nekaj sprememb v pravilniku o dodeljevanju denarnih pomoči in s tem omogočili nekatere nove oblike financiranja. Tako je definirana dodelitev doplačila bivanja v stanovanjskih skupnostih ali drugih organizacijah izven mreže javne službe, kar je pomembno tudi v procesu razselitve oziroma deinstitucionalizacije, na kateri delajo in omogoča občanom bivanje izven institucije. Kot pravijo na Mestni občini Slovenj Gradec, invalidom prijazni občini, stremijo k temu, da bi lahko občani sami odločali o temu, ali bodo živeli v instituciji ali pa ob ustrezni podpori v najemnem stanovanju. Zato na občini ne želijo delati razlik s pogojevanjem, da financirajo le bivanje posameznika v instituciji. V težnji, da občanom pod enakimi pogoji omogočijo živeti življenje na način, kot si to želijo sami, so v pravilnik o denarnih pomočeh v Mestni občini Slovenj Gradec vključili tudi možnost plačevanja ali doplačevanja bivanja v najemnem stanovanju ob ustrezni podpori.

Iz območja Slovenj Gradca izhaja trenutno ena uporabnica, ki bi se želela iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem ob podpori osebne asistence preseliti v domače okolje v svoje stanovanje, vendar je način financiranja bil še zelo neurejen. Na pobudo zavoda Risa bi Mestna občina omogočila svoji občanki izselitev iz zavoda, da se nastani znotraj matične občine, torej v Slovenj Gradcu.

Spremembe v pravilniku o dodeljevanju denarnih pomoči so, med drugimi, tudi pri pomoči pri nakupu šolskih potrebščin in pomoči pri doplačilu šole v naravi, letovanja, zdravstvenih kolonij.

Vbodoče bodo določene denarne pomoči in občinskega proračuna deležni tudi upravičenci v stiski, ki imajo redne mesečne dohodke, a zelo nizke.