30.09.2021
13. obletnica Koroškega doma starostnikov enote Slovenj Gradec


Danes 1. oktobra je mednarodni Dan starejših. Pred 13. leti so v takrat novem Koroškem domu starostnikov, v enoti Slovenj Gradec, sprejeli prve stanovalce. 

Starejši dandanes skrbijo zase, prav tako pa si bolj kot domske oskrbe mnogi še bolj želijo storitev pomoči na domu, ki je dobro zaživela tudi pri nas, da lahko starejši čim dlje ostajajo v domačem okolju. Ob tem že več let v Sloveniji pričakujemo uveljavitev Zakona o dolgotrajni oskrbi. 1. oktobra praznuje Koroški dom starostnikov, enota Slovenj Gradec 13. letnico delovanja doma, danes imajo 87 stanovalcev in prostega mesta ni pravi Marjana Kamnik, vodja doma. Letos so prejeli mnogo prošenj za domsko oskrbo, za pomoč na domu in druge storitve, vendar ne morejo sprejeti niti enega stanovalca več. Obletnico doma bodo zaradi nevarnosti prenosov okužb s covidom praznovali prihodnji teden, brez zunanjih obiskovalcev in sorodnikov, pripravili so tudi domsko glasilo Senior. So pa v septembru izvedli Festival buč in navdušili svoje stanovalce.

Na Javorniku v občini Ravne na Koroškem bo zrasel nov center skupnostnih storitev KO-RA, Koroški dom starostnikov je zanj kandidiral za sredstva na ministrstvu za delo, gre pa za dom, ki bo ponujal vrsto storitev za starejše. Srečko Mlačnik, direktor Koroškega doma starejših Črneče je povedal, da so že opravili razpis za izvajalca prve faze Ko-ra centra, za začasne namestitve in dnevno varstvo, tako da bo z deli že lahko pričeli v mesecu oktobru. Druga faza pa je vezana na drug razpis, sedaj čakajo na rezultat, saj so se konec julija že prijavili. Tu pa pričakujejo, da bodo lahko izvedli 2. fazo, ki pomeni nekaj institucionalnega varstva na Ravnah in sicer predvideva toliko postelj, kot jih bodo lahko ukinili v Črnečah. Ukinili bodo večposteljne sobe, uredili prezračevanje in preselili oddelek za dementne v pritličje. Vsaka od teh faz, Ravne in Dravograd, je ocenjena na 6 mio evr. Če bodo na razpisu uspešni, bodo prihodnje leto že lahko pričeli z izvedbo. 

Občina Ravne na Koroškem je v letu 2017 kupila propadajoči, spomeniško zaščiten dvorec Javornik z okoliškimi zemljišči, ki ležijo na razgledni lokaciji nad središčem mesta. Območje bo po letih zapuščenosti dobilo vsebine, namenjene starejšim.

IF 

- posnetek : Mlačnik

Vsaka od teh faz, Ravne in Dravograd, je ocenjena na 6 milijonov evrov, pričakujejo, da bodo uspešni in da bodo prihodnje leto lahko pričeli z izvedbo.


 

( IF )