04.10.2021
Teden dojenja in Rožnati oktober


 

V zdravstvenem domu Slovenj Gradec so skupaj s partnerji pripravili kar nekaj aktivnosti ob mednarodnem tednu dojenja in rožnatem oktobru, mednarodnem mescu osveščanja o raku dojk.

Poudarek letošnjega tedna dojenja je na zaščiti dojenja, zato se moto glasi: „ Zaščita dojenja – skupna odgovornost“. Zato je ena skupnih nalog promocija in spodbujanje dojenja, enotni so pozivi k sodelovanju.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so ob tem v sodelovanju s porodnišnico slovenjgraške bolnišnice in pediatričnim oddelkom ter mestno občino Slovenj Gradec in občino Mislinja, pripravili več aktivnosti. Preko aplikacioje ZOOM so se o spodbujanju dojenja v petek pogovarjali zdravstveni delavci, v ponedeljek ob 14. uri so pripravili po ulicah Slovenj Gradca pohod za dojenje in zdrave dojke. V torek ob 14, uri bo podoben pohod v Mislinji po tamkajšnjih ulicah, v sredo pa vas povabimo k poslušanju Sredine sredice na obe tematiki. V sredo ob 9. uri dopoldne bodo v Mislinji v okviru podporne skupine za dojenje pripravili pogovor o tehnikah dojenja, o prehrani in skrbi za zdrave dojke , ob 17. uri pa se boste lahko udeležili enakega pogovora v parku pri Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Prav tako se začenja Rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, saj želijo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Tudi v Sloveniji je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, od tega 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Cilj presejalnega državnega programa Dora je zmanjašti umrljivost od 25 do 30%. 

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Redno mesečno samo pregledovanje dojk prav tako pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk.

IF