06.10.2021
Kratek povzetek pisma Mestne občine Slovenj Gradec

 

Strokovne službe Mestne občine Slovenj Gradec so pripravile odgovor na odprto pismo, ki ga je na javnost in medijem naslovil Stanko Jamnik, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje. Posredujemo vam povzetek tega odgovora, v katerem na občini med drugim pravijo, da kljub zelo široko zastavljenem obveščanju javnosti o prednostih načrtovanih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (SDOPN3) ugotavljajo, da interesne skupine pozornost javnosti usmerjajo izključno na t.i. varovanje kmetijskih zemljišč, ob tem pa, žal tudi z zavajajočimi podatki, v javnosti ustvarjajo neupravičeno nezadovoljstvo kljub dejstvom, da predlagane strokovne rešitve ponujajo bistveno več koristnih vplivov na bivanjski standard večine prebivalstva.

Po zapisu kronologije izgradnje obvoznic v Slovenj Gradcu, kjer med drugim omenijo, da so državni prostorski akti hierarhično nadrejeni občinskim, pravijo tudi, da južno obvoznico Slovenj Gradca in ceste na Legen ne velja obravnavati istočasno, v paketu, saj so postopki vodeni na različnih nivojih, na drugačne načine in po drugačnih metodologijah. Navajajo, da so na vseh predstavitvah prostorskega načrta SDOPN3 natančno predstavili vsebino in obseg vseh prostorskih ureditev, ki jih načrtujejo s tem prostorskim načrtom. Te so: - umestitev prometne infrastrukture v prostor, in sicer: južne obvoznice od Starega trga do priključka Slovenj Gradec - jug; zahodne obvoznice mimo Starega trga; navezovalne ceste na Legen; dostopa do naselja Ob Homšnici; obvoznice Krevh na Legnu; prometne ureditve na krožišču Šmartno; daljinskih in lokalnih kolesarskih povezav; - zadrževalnik in razbremenilnik na Homšnici; - nadomestna kmetijska zemljišča za načrtovane prometne povezave; - podrobnejše urejanje nekaterih EUP ali njihovih delov s posebnimi in podrobnimi prostorskimi izvedbenimi pogoji.

In nadaljujejo, da je za prostorske ureditve, za katere je potrebna sprememba namenske rabe prostora, skupno potrebnih 16,12 ha kmetijskih zemljišč, od tega za južno obvoznico Slovenj Gradca 6,83 ha in za cesto na Legen 6,35 ha. In, da trditev, da slovenjgraška občina nadomešča kmetijska zemljišča »po strminah Pohorja, Uršlje Gore, Razborja ali Graške gore«, ne drži.

Nosilec urejanja prostora načrtuje, da bo zagotovil strokovne podlage za določitev trajno varovanih kmetijskih zemljišč, po njihovi določitvi pa bodo zemljišča zavarovana z zakonom in posebno varstvo z določili v odloku o OPN več ne bo potrebno.

Glede navedb o zmanjšanju površin rodovitne zemlje pa na Mestni občini Slovenj Gradec, kot pišejo v pismu, ne morejo mimo dejstva, da je velik del teh rodovitnih zemljišč, o katerih se vrti aktualna debata, v zadnjih letih zasedla industrijska kultura, ki ima, so prepričani, s samooskrbo ali oskrbo prebivalstva s hrano skupnega bore malo.

Pismo oziroma odgovor gospodu Jamniku, ki so ga spisale strokovne službe Mestne občine Slovenj Gradec in pod katerega je podpisan župan Tilen Klugler, se še nadaljuje, česar pa v današnjem poročanju ne zajemamo.