04.02.2022
Svetovni dan boja proti raku


4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku, ki je eden najpogostejših vzrokov smrti . 

Onkološki inštitut in ministrstvo za zdravje izpostavljata, da je sistematično in dolgoročno zmanjševanje bremena raka mogoče le s celovitim obvladovanjem, ki ga uresničujemo z državnim programom obvladovanja raka. Danes mineva tudi leto dni od predstavitve evropskega načrta s tega področja.

Vsako leto po svetu za rakom na novo zboli 17 milijonov ljudi, 10 milijonov jih umre. V prihodnje pa je prav zaradi starajoče populacije pričakovati, da bo število na novo obolelih le še naraščalo. V Sloveniji za rakom letno zboli okrog 15.000 ljudi, rak je tudi vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu.

Decembra lani je vlada sprejela nov državni program obvladovanja raka za obdobje 2022-2026, katerega namen je vsem zagotavljati enakovreden dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev na področju raka. Sicer pa ima pri preventivi veliko vlogo zdrav življenjski slog in odzivanje ter udeležitev pri vseh presejalnih programih, ki so na voljo pri nas.

Predvsem glede žensk, smo ob minulem mednarodnem tednu raka materničnega vratu na našem radiu gostili Tino Bizjak, specialistko ginekologije in porodništva, ki je poudarila pomen rednih preventivnih brisov materničnega vratu in cepljenja proti okužbi HPV. 

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec že vrsto let obratuje subspecialistična ambulanta za spremembe na materničnem vratu, nožnici in zunanjem spolovilu, kjer uspešno zdravijo pacientke s tovrstnimi težavami.

IF