07.02.2022
Bernekerjeva odličja bo MO SG podelila drevi


Nocoj bodo v Slovenj Gradcu podelili občinska priznanja za kulturo, Bernekerjeva odličja.

Mestna občina Slovenj Gradec že od leta 1975 podeljuje zaslužnim občanom na področju kulture, predvsem ljubiteljske, Bernekerjeva odličja, tako je prvo Bernekerjevo nagrado pred 47-timi leti prejel akademski slikar Karel Pečko.

Letos, že 47-to nagrado po vrsti, izmed štirih podanih predlogov prejme Mešani komorni zbor Carinthia Cantat. Zbor od vsega začetka pred 25-timi leti vodi Tone Gašper. Za najvišjo nagado Mestne občine Slovenj Gradec na področju kulture so bili predlagani, a tokrat neuspešno, še Matijaž Gostečnik, Pia Zemljič in Moški pevski zbor Franc Ksaver Meško Sele-Vrhe.

Komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj je sklenila, da izmed sedmih predlogov v letošnjem letu Bernekerjeve plakete prejmejo: glasbeni Duo Andrej Ofak & Borut Mori, sopranistka Tanja Klančnik ter pisec in na več kulturnih in socialnih področjih aktiven občan Ivan Rus. Plakete in nagrado bodo v Slovenj Gradcu podelili na predvečer kulturnega praznika, torej drevi ob 18. uri, v kulturnem domu. Prireditev, s katero Mestna občina tudi obeleži slovenski kulturni praznik in na kateri župan izroči Bernekerjeva odličja, za javnost ne bo odprta, potekala bo pod posebnimi pogoji, bo pa poskrbljeno za predvajanje prireditve v živo. Nastopila bosta Katja Kotnik Prosenjak, predsednica lanskega dobitnika Bernekerjeve nagrade, Kulturnega društva Slovenj Gradec, z umetniško točko pa domači godalni »Štiri string kvartet«.

Bernekerjeva priznanja so poimenovana po prvem slovenskem kiparju moderne Francu Bernekerju, rojenem leta 1874 na Legnu pri Slovenj Gradcu. Berneker je svoja najboljša dela je ustvaril na Dunaju. Njegovo najbolj znano in cenjeno delo je Trubarjev spomenik iz leta 1910, ki stoji v parku pri Moderni galeriji v Ljubljani in velja za prvo slovensko modernistično javno plastiko.

AP