18.02.2022
16. licitacija vrednejših sortimentov lesa znova presenetila z rekordi


Na petkovem Dnevu odprtih vrat 16. licitacije vrednejših sortimentov lesa so znova presenetili z rekordi. ​Najdražje so prodali hlod gorskega javorja v vsej zgodovini 16. licitacij najvrednejših sortimentov v Slovenj Gradecu, največ lesa je odkupil Slovenec, za okli 800 tisoč evrov hlodov gre v Vitanje, medtem ko bo iz 6-ih najdražjih hlodov nastal furnir, predelali ga bodo v Celju za italijanskega kupca, ki ste ga v etru Koroškega radia že slišali.

Na 16. licitacijo vrednejših sortimentov lesa je bilo pripeljanih 6.354 gozdnih lesnih sortimentov s skupnim volumnom 6.843,50 m3. Količina pripeljanega lesa je podobna kot na rekordni 14. licitaciji, ki je potekala pred začetkom epidemije koronavirusa SarS-Cov-2. Najvišja dosežena cena je 23.800 €/m3, kar predstavlja v zgodovini licitacij absolutni rekord, cena za celotni gozdni lesni sortiment gorskega javorja rebraša pa je znašala 47.838,00 €/m3. Poleg gorskega javora so odlične cene dosegli tudi posamezni orehi, bresti, češnje, hrasti, črni orehi, macesni, smreke ter nekatere sadne vrste.

Vsakoletna licitacija vrednejšega lesa je namenjena prodaji najbolj kakovostnega lesa po višjih cenah, kot sicer veljajo pri rednem odkupu lesa. Z organizacijo licitacije želijo partnerji povezati lastnike gozdov in kupce lesa, prispevati k ovrednotenju visoko kakovostnega lesa in k njegovi ustrezni predelavi z visoko dodano vrednostjo. Tradicionalna licitacija veliko pripomore tudi k zavedanju o pomenu vrednosti lesa in vrednosti gozda, ki ima poleg ekonomskih tudi neprecenljive ekološke in socialne funkcije.