21.02.2022
V SB Slovenj Gradec sproščanja ukrepov še ni, poskusno uvajajo robota za prenos zdravil


Sproščanje ukrepov pa v bolnišnicah še ni mogoče, tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so vsi ukrepi še v veljavi. Na covid oddelku slovenjgraške bolnišnice imajo hospitaliziranih 34 pacientov iz širše koroške regije, 2 potrebujeta intenzivno nego. Med počitnicami se bo to število zagotovo še povečalo, kar se jim bo poznalo čez 3 tedne, zato sproščanja nenujnih programov v bolnišnici zaenkrat še ni. Kot je dejal direktor Janez Lavre, skrbno spremljajo vse razmere in ko bodo te dopuščale, bodo covid bolnike lahko preselili le na 1 oddelek, sedaj potrebujejo dva in tudi zadostno število kadrov. Ob sproščanju bodo v bolnišnici lahko začeli izvajti tudi nenujne posege, ker so doslej zaradi epidemije izvajali le zelo nujne. Izjema so bili le bolniki, pri katerih so zdravniki ocenili slabši položaja za pacienta, vse skupaj pa je podaljšalo tudi čakalne dobe. Lavre je dejal, da so programe izvajali skladno s kadrovskimi zmogljivostmi, ob sproščanju pa bodo  povečali dejavnosti ortopedije in travmatologije, operacije debelosti in nekatere ginekološke posege. Od Ministrstva za zdravje so že prejeli soglasje za posebne programe, ki jih bodo izvajali, ko bo to mogoče. 

Kadrovske razmere je pojasnila Jelena Čubra, pomočnica direktorja za zdravstveno in babiško nego, ki je dejala, da se prilagajajo trenutnim razmeram, trenutno so največje težave pri kadrih ob sočasnem pozitivnem testu na covid 19 in bolniške odsotnosti, kader si v prihodnje želijo okrepiti za potrebe oddelkov in tudi Urgentnega centra zaradi povečanja priliva napotnic za bolezni in poškodbe , planirane potrebe so tudi posledica povečanja čakalnih dob. V SB Slovenj Gradec trenutno potrebujejo 27 diplomiranih medicinskih sester in 13 zdravstvenih tehnikov, za oba profila pa imajo tudi kadrovske štipendije.

Pretekli teden so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec poskusno uvedli delovanje robota za prenos zdravil. Poskus je uspešen in še poteka, robot se od polnilne naprave odpravi v lekarno, pri tem odpre vsa vrata, dobi zdravila in se nato odpravi, tudi z dvigalom na covid oddelek, kjer zdravila prevzamejo sestre.

Tokrat poskusno uvajajo le enega robota, drugega pričakujejo z donacijo, njihov cilj pa je, da bi po ustrezni adaptaciji kuhinje, tam deloval še drugi robot, zaenkrat pa le za prenos zdravil od točke A, do točke B.

Direktor SB Slovenj Gradec, Janez Lavre je pojasnil, da gre za prvi produkt tovrstne tehnologije v Evropi, saj gre za poseben sistem delovanja, konstruktivno z bolnišnico, zaradi česar so morali avtomatizirati vrata in nadgraditi dvigalo. Robot je iz Južne Koreje, glavno tehnično znanje pa so mu dali doma na Koroškem in v Avstriji. Javnosti ga bodo predstavili čez 3 tedne. 

Robot bo razbremenil ljudi, vsekakor pa je potrebno z analizo preučiti, ali bodo optimizirali sistem in kolikšni bodo stroški. Kaj več na to temo pa po skorajšnji predstavitvi robota.

 

IF