24.02.2022
Konflikt naj razrešijo na človekoljuben način, je namig slovenjgaškega župana v zvezi s krizo v Ukrajini

 

Izjava župana mestne občine Slovenj Gradec in generalnega sekretarja Mednarodne organizacije mest glasnikov miru Tilna Kluglerja ob eskalaciji razmer v Ukrajini, ki jo je ta v javnost podal danes, poudarja, da diplomatski napori pri razreševanju konflikta v Ukrajini žal niso obrodili rezultatov, in opozarja, da se trenutno lokalni konflikt lahko hitro razširi tudi preko meja ukrajinske regije Donbas in ogrozi tudi druge, potencialno vpletene deležnike. »Obstaja namreč resna nevarnost širitve konflikta na druga območja in poslabšanja varnostne situacije v celotni Evropski uniji«, še piše Tilen Klugler.

Zato iz Slovenj Gradca, slovenskega mesta glasnika miru, pozivajo, med drugimi Združene narode in Evropsko komisijo, da obe vladi v konflikt vpletenih držav in vodstvi samooklicanih območij nemudoma pozovejo k takojšnji zaustavitvi vojaških aktivnosti, »zaradi katerih,« piše v izjavi za javnost, »je že prizadeto civilno prebivalstvo, ter da poiščejo diplomatske rešitve in nesoglasja razrešijo na miren in človekoljuben način«.

V danih razmerah, kot pravi sam, je generalni sekretar Tilen Klugler sklical izredno sejo Izvršnega odbora Mednarodne organizacije mest glasnikov miru (IAPMC), ki bo izoblikovala skupno deklaracijo v zvezi z zadnjimi dogodki. (AP)