23.03.2022
V gospodarstvu zaradi vojne v Ukrajini še ni drastičnih sprememb


Po visoki podražitvi cen energentov, materialov in tudi surovin, se je gospodarstvo znašlo v precej negotovi situaciji zaradi ruske agresije v Ukrajini, večina podjetij se je morala znajti v novih razmerah.

"Ko se je treba znajti, se znajdemo“, je povedal predsednik GZS Tibor Šimonka, ki je za naš radio v oddaji Sredina sredica komentiral sedanji položaj zaradi vojne v Ukrajini, zaenkrat pa drastičnih posledic ne čutimo, je še dejal. Cene energentov so podivjale pred vojno, vsesplošno pa vlada skrb, kaj vse bo še sledilo. V slovenskem gospodarstvu še gre, drastičnih sprememb ni, smo pa iznajdljivi, je poudaril Šimonka. Za prevoze in materiale uporabljajo druge in varne poti, pri GZS pa so ustanovili posebno komisijo, ki pomaga podjetjem s težavami. Tudi slovenski izdelki niso na sankcioniranih seznamih, tako da vse funkcije prodeje tečejo nemoteno.  Največje težave čutijo tista podjetja, ki izvajajo investicije v Ukrajini, ker so zaradi napada Rusije morale investicije ustaviti. Torej, največji strah  je, kaj bo z energenti, saj je Slovenija v 90% odvisna od plina iz Rusije in če pride do popolnega zaprtja, so lahko posledice velike za industrijo, je še pojasnil Tibor Šimonka.   

Tibor Šimonka je tudi glavni podpredsednik Skupine SIJ in tudi glede poslovanja skupine je pojasnil, da uspešno uravnavajo rast vhodnih surovin, materialov in energentov s prodajnimi cenami, zaenkrat pa imajo visoka naročila. Dejal je še, da v Skupini SIJ dobro poslujejo, proizvodnja nemoteno poteka, sankcije na njihovo poslovanje ne vplivajo, težave so le v logistiki.  Glede investicij, ki jih Skupina Sij načrtuje na Ravna, pa je izpostavil projekt modernizacije valjarne na Ravnah. Tudi družba SIJ Metal Ravne ima zaenkrat dovolj zalog jekla do oktobra. Za zaposlene se ne bo nič spremenilo, zaenkrat v teh razmerah še vedno potrebujejo nekaj kadrov, ki jih ta hip primanjkuje.

IF