31.03.2022
Industrijski odpadek po travnikih in poljih

Po Mislinjski dolini in tudi Dravski so kmetje po njivah in travnikih posipali belo snov, za katero smo na pristojna ministrstva že pred časom naslovili vprašanje, ali gre za apno, kot so trdili nekateri kmetje, ali industrijski odpadek, izkazalo se je slednje.

Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, je prejel analizni izvid vzorčenja omenjene bele snovi, ki so jo kmetje posipali po kmetijskih površinah. Kot pojasnjujejo, so vzorce vzeli na dveh kmetijah na območju Dravograda. Analizirana snov v prvem vzorcu vsebuje vrednosti svinca, ki so - glede na dovoljene vrednosti gnojila - presežene za 8-krat oziroma 33-krat v drugem vzorcu, visoke in presežene so tudi vrednosti kroma. Analize je opravil Kmetijski inštitut Slovenije. Vsi do sedaj zbrani dokazi kažejo na to, da gre za industrijsko sadro, ki je stranski proizvod iz Steklarne Rogaška Slatina, kot pojasnjuje ministrstvo za kmetijstvo.

 

Inšpekcijski postopek poteka še pri 14 kmetih, ki so uporabljali sadri podobno snov za gnojenje na travnikih, njivah in hmeljiščih na skupni površini 44 hektarjev. Kmetovalci so pozvani, da podajo izjave o poreklu te snovi, o analizi te snovi in količini, ki jo hranijo na deponiji ali so jo že zadelali v tla, ime prevoznika in namen uporabe tega materiala. Pri štirih kmetovalcih, ki še hranijo material na kupih, bo opravljena analiza na težke kovine, sulfate in kalcij, tako, kot pri predhodnih dveh analizah.

 

V kolikor se bo dokazalo, da gre tudi pri ostalih kmetovalcih za sadro, ki ni gnojilo ali pa ne bodo mogli dokazati porekla tega materiala, bo uveden prekrškovni postopek. Odrejena bo tudi odstranitev te sadre, ki še ni zadelana v kmetijska zemljišča, na za to primerno deponijo.