03.04.2022
Požara v Golavabuki in na Gmajni: odprta humanitarna računa

 

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Rdečega križa Slovenj Gradec še vedno zbira finančne donacije za pomoč družini Rotovnik, po domače Čečovnik iz Golavabuke, ki jim je konec tedna pred tednom dni zgorela hiša. Humanitarni transakcijski račun Območnega združenja RK Slovenj Gradec je SI56 6100 0001 8539 472, sklic: 2703.

Minuli teden iz sobote na nedeljo ponoči je zagorela dokaj nova stanovanjska hiša Vlada-Mirana in Branke Rotovnik v Golavabuki v občini Slovenj Gradec, v njej je živelo 7 ljudi. Usodne noči so spali v pritličju oče, mama in sin. Ker se je požar zadrževal v hiši, je dim pritiskal navzdol, vendar speči ognja niso zaznali, sin Rok se je zbudil samo zaradi bučnega padca opeke z goreče strehe. Hiša je bila v dimu, v pižamah so zbežali skozi garažo na prosto, gasilci so prišli v 15 munutah, in sicer iz društev PGD Golavabuka, Slovenj Gradec, Turiška vas, Šmartno, Legen, Podgorje Stari trg in Pameče - Troblje.

Ostrešje in zgornja etaža družinske stanovanjske hiše sta v celoti pogorela (en del-mansardno stanovanje je bilo čisto novo, manjkalo je samo še pohištvo). Močno je poškodovana tudi spodnja etaža hiše, ki ga je zalila voda. Intervencija je trajala do pol šeste ure zjutraj, ko je bil požar dokončno pogašen. Sanacija pogorišča je v teku.

Rotovnikovi se zahvaljujejo gasilcem in drugim, veliko ljudi jim je takoj priskočilo na pomoč. Dokler hiša ne bo ponovno primerna za bivanje, prenočujejo pri sosedih in sorodnikih.

Nekaj dni zatem je zgorela še ena stanovanjska hiša na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Tudi za to družino je možno donirati denar na račun Rdečega križa.

Zagorelo je v kurilnici stanovanjskega objekta družine Matavž iz Gmajne v Starem trgu. Ogenj se je razširil tudi v bivanjski del, na zgornje prostore in na ostrešje hiše. Gasilci PGD Stari trg, Slovenj Gradec in Pameče-Troblje so ogenj pogasili, tudi tukaj je nastala velika materialna škoda. Med drugim so morali poškodovani del ostrešja prekriti s folijo, da ne bi prišlo do dodatne škode zaradi zamakanja v dežju.

V Rdečem križu Slovenj Gradec so odprli transakcijski račun za zbiranje finančne pomoči. Pomoč lahko nakažete na številko transakcijskega računa Območnega združenja Rdečega križa Slovenj Gradec na številko SI56 6100 0001 8539 472, na sklicno številko 3103.

Za donacije obema družinama, ki sta jima pogoreli stanovanjski hiši, se na Rdečem križu najlepše zahvaljujejo.