04.04.2022
Na Prevaljah položili temeljni kamen za Plezalni center

Sobota je bila na Prevaljah precej pestra, 30 let so praznovale kmetice Mežiške doline, še prej pa so slavnostno položili temeljni kamen za izgradnjo koroškega plezalnega centra s Parkom Jezero Prevalje. Obema dogodkoma je prisostvoval tudi predsednik vlade RS Janez Janša. Na 1400 kvadratnih metrih urejen sodobni plezalni center bo imel notranje površine za balvansko, težavnostno in hitrostno plezanje, uredili bodo tudi zunanje, delno pokrite plezalne površine.

"Koroški plezalni center s parkom Jezero bo dal možnost plezanja in gibalne sposobnosti vsem generacijam, mladim in starim," je na slovesnosti povedal prevaljski župan Tasič. Dodal je, da je že kar nekaj let minilo, kar so začeli sanjati o tem projektu. "Idejo o projektu je predstavil slovenski alpinist, ki je žal že pokojen," je ob tem povedal župan in dodal, da koroško plezanje nima infrastrukture, ima pa zlato olimpijsko medaljo in "prav je, da imamo takšno infrastrukturo tudi pri nas." Župan je povedal še, da bo v okviru projekta oblikovan tudi park Jezero, kjer se bodo odvijale športne in druge dejavnosti na temo plezanja. "Izjemna zahvala pa tudi vladi, ki nam je dala možnost, da je projekt kandidiral za nepovratna sredstva," je povedal župan.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da se spominja dni, ko v Sloveniji niti vedeli nismo, kaj je to plezani center. "Tudi, ko se je v Ljubljani začel graditi prvi plezalni center, je bilo veliko vprašanj, kaj to sploh je in ali ima kak smisel, da to gradimo," je povedal predsednik vlade. Spomnil se je tudi svojega potovanja na Novo Zelandijo pred več kot 20 leti, ko je tam stal podoben plezalni center, in je prijatelja povprašal po tem. "Prej so se tu pasle ovce, sedaj pa prihajajo turisti iz celega sveta, zgradili smo hotel, več restavracij in vrsto druge infrastrukture," je beseda prijatelja povzel premier. Nadaljeval je, da se je tudi v svetu pogled na plezalne centre od takrat močno spremenil.  "Plezalni centri predstavljajo kraj srečevanja in kraj za razvijanje motoričnih spretnost," je dejal premier. "Na Koroškem imate Janjo, ki je nosilka zlate olimpijske medalje. To medaljo je dosegla brez plezalnega centra," je povedal predsednik vlade in nadaljeval, da smo Slovenci na število prebivalcev svetovni prvaki po olimpijskih medaljah in medaljah v svetovnih prvenstvenih ter se vprašal, kje bi šele bili, če bi imeli vso potrebno infrastrukturo? "Veliko tega se je v zadnjem času zgodilo. V Prevaljah ste to zgradili iz lastnih sredstev, ki se zagotavljajo bodisi preko občinskega proračuna, bodisi preko donacij in verjetno bo to prvi večji objekt športne infrastrukture širše na Koroškem, kjer bodo sodelovala tudi državna sredstva," je povedal premier. Dodal je, da bo delež države pri projektu znašal preko  2 milijona evrov in finančna konstrukcija preko 6 milijonov evrov bo tako tudi zaokrožena. "Gospod župan bo naslednje leto avgusta že lahko potegnil prvo smer po tej steni, pa tudi nosilka zlate olimpijske medalje bo verjetno v ta center z veseljem prišla," je dejal premier Janez Janša.