06.04.2022
Veliko pripomb na osnutek operativnega programa za izvajanje kohezijske politike do leta 2027


Člani sveta koroške regije so na tokratni seji razpravljali o osnutku operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2021 do 2027. Osnutek so načrtovalci opredeljevali tudi z mehkimi projekti, koroški udeleženci pa so imeli vrsto pripomb, ki bodo romale nazaj kot predlogi.

Koroški župani so v osnutku operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike marsikaj pogrešali, med drugim predvsem enotne teme, ki bi se vsebinsko dopolnjevale s cilji razvoja koroške regije. Med drugim bi radi nadaljevali z izgradnjo cestne in komunalne infrastrukture ter opremljanjem industrijskih con, pomanjkanje infrastrukture za gospodarstvo se še pozna. Na določenih območjih glede digitalizacije ima Koroškem še veliko nedostopnih območij z internetom, glede zelene Evrope pa pogrešajo sredstva za novogradnje z nižjim ogljičnim odtisom, kar je ceneje kot energetske obnove stavb. Kot je povedala direktorica Regionalne razvojne agencije Koroška, Karmen Sonjak, pogrešajo vodooskrbo, kajti v osnutku je ni več, na Koroškem pa bi s temi ukrepi še nadaljevali, prav tako pa tudi 3. razvojno os na našo regijo. Pogrešajo tudi ukrep povezan s kadri, saj osnutek ukinja štipendijsko shemo na regijskem nivoju, ki se je doslej izkazala za odlično pomoč pri zaposlitvah mladih. 

S sveta koroške regije bodo pripombe potovale na službo vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, Koroška upa, da jih bodo upoštevali in umestili v operativni program. Le tako bomo na Koroškem operativni program za kohezijska sredstva lahko podpisali. 

 

IF