13.05.2022
15. obletnica Hospic Koroška


Območni odbor Hospic Koroška praznuje 15. letni jubilej delovanja v vseh koroških občinah. Prireditev bo v četrtek, 19. maja ob 18. uri v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec.

Prostovoljstvo pri slovenskem društvu Hospic traja že 27 let, na Koroškem pa 15 let nudi sočutno in strokovno oporo umirajočim, njihovim svojcem ter vsem, ki se soočajo z žalovanjem in smrtjo. Tistemu, ki odhaja, omogočijo dostojanstveno umiranje tam, kjer se počuti varnega. Najpogosteje je to doma. Prisotnost prostovoljcev pa je v veliko uteho umirajočim, a tudi svojcem, ki se takrat velikokrat počutijo zgubljeni. Zato jim je v veliko oporo, da so člani Hospica tedaj ob njih. Strokovni delavci Hospica in prostovoljci vstopajo v družine umirajočih s svojim znanjem in sočutjem ter vzpostavljajo miren prostor, v katerem se lahko vsi soočijo s tem, kar se dogaja. Predsednica Območnega odbora Hospic Koroška, Marjetica Stojanovič Verdinek je poudarila, da bi morali kot družba ozavestiti, kako pomembno je, da se od umrajočih poslovimo in dostojno žalujemo. Zato v društvu Hospic veliko energije posvečajo detabuizaciji smrti. Smrt je del življenja, ki ga moramo sprejeti. Podpredsednica OO Hospic Koroška je za naš radio v pogovoru izpostavila, da se o smrti ne pogovarjamo, a je ta del življenja. Besedo Hospic vsi povezujejo s smrtjo, vendar prinašajo življenje bolnikom, je še dejala. V Hospicu posebno pozornost namenjajo žalujočim, tudi otrokom in njihovim staršem. Iz svojih izkušenj prostovoljci v Hospicu vedo, da človek lažje žaluje, če se od umrlega poslovi, kar pa v času med epidemijo velikokrat ni bilo mogoče. 

Z dejavnostjo Hospica je po zgledu drugih krajev, leta 2007 pričelo na Koroškem 14 intuzijastov, vsak pa je moral opraviti tudi ustrezno izobraževanje. Prostovljcev, ti delujejo v vseh 12 koroških občinah, nikoli ni dovolj, je dejala predsdnica Hospic Koroška, zato to lahko postane vsaka polnoletna oseba. Kdorkoli bi se jim želel pridružiti, se lahko prijavi na elektronski naslov : koroska@hospic.si   

15. letni jubilej bodo praznovali v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec 19. maja ob 18. uri, tam pa imajo tudi svoj kotiček z ustrezno literaturo. Jubilej bo popstril koroški kantavtor Adi Smolar in mladi glasbeniki.

IF