03.06.2022
Neurje zajelo Koroško, opustošenje na poljih

Včeraj pozno popoldne zvečer se je uresničila grozeča meteorološka prognoza Agencije RS za okolje o nevihtah s točo – Koroško regijo je zajelo močnejše neurje s sunki vetra in toča. Voda je zalivala kleti, toča pa sklestila pridelke, kot je dejala

Nada Jeseničnik Krajnc, Uprava za zaščito in reševanje, Slovenj Gradec. 

včerajšnje neurje največ škode povzročilo prav na Koroškem, v Slovenj Gradcu, škodo na kmetijskih pridelkih si pravkar ogledujer tudi nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Poškodovanih je tudi do 70% pridelkov, največ na območju Šmartna.

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih zaradi možnosti pojavov plazov. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.

Meteorne vode so včeraj zvečer zalile tudi kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. Na enem delu bolnišnice je meteorna voda pritekla po klančini, kjer dostavljajo zdravila. Na drugem delu bolnišnice pa je voda prebila kletno okno in vdrla v eno od ambulant ter jo poplavila.

Kot je danes povedal direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, je bilo v tej ambulanti okoli 20 centimetrov vode, ki se je potem razlila po celotni kleti bolnišnice. Ambulanta je danes zaprta, bolnike bodo o tem obvestili, kolikor lahko, ostale pa bodo pregledali v drugi ambulanti. Preveriti morajo tudi nekaj računalnikov, ki jih je voda zalila.

Vsa vitalna infrastruktura bolnišnice je sicer ohranjena, kot tudi električna napeljava, računalniški sistem dela normalno, je še dejal Lavre.