24.11.2023
Nasilje nad ženskami

25. novembra obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Nasilje nad ženskami posega na različna področja življenja in pušča globoke posledice.

Agencija Evropske unije za temeljne pravice je predstavila rezultate najobsežnejše vseevropske raziskave o nasilju nad ženskami, ki temelji na razgovorih z 42 tisoč ženskami v 28-ih državah članicah EU (v času raziskave je bila članica EU tudi Velika Britanija).

Po podatkih raziskave je v Evropski Uniji vsaka tretja ženska, starejša od 15 let, doživela fizično in/ali spolno nasilje. Ena od desetih žensk, starejših od 15 let, je doživela kakšno od oblik spolnega nasilja. Ena od 20 žensk, starejših od 15 let, je bila posiljena; skupaj je to 9 milijonov žensk. Vsaka tretje ženska je doživela psihično nasilje.

Pri društvo SOS se že dolgo borijo proti nasilju v družbi: 

(izjava društva SOS) 

Žal je še vedno najnevarnejši prostor za ženske ravno njihov dom, so nam sporočili iz društva. Tudi v Sloveniji je kar vsaka druga ženska ze doživela eno od oblik nasilja v družini. Nasilje nad ženskami je tudi ena največjih ovir za dosego enakosti spolov. Najnevarnejši trenutek za žrtev nasilja je, ko zapušča nasilneg partnerja. Takrat se zgodi tudi največ femicidov, umorov žensk s strani njihovih bližnjih.

Zakonodajno smo kot država postavili dobre standarde, sama implementacija pa včasih zelo sepa. Predvsem vidimo veliko težav, ko gre za prepričanja glede nasilja nad ženskami, še vedno se išče krivdo za nasilje v žrtvah, zato so tudi na institucijah nemalokrat ponovno viktimizirane.

Spolno nasilje je še bolj tabuizirano, kljub sodobni zakonodaji, ki upošteva model soglasja, kar pomeni, da ni potrebno, da se žrtev upre ali da je prisotno fizično nasilje, temveč, da se razume, da je za spolni odnos potrebno nedvomno soglasje udeležencev. Na SOS vsako leto prejmemo 2200 klicev, žrtve se lahko umaknejo v naši dve varni hiši, lahko se umaknejo v krizne centre za žrtve nasilja. Ni prav, da umikamo žrtve namesto povzročiteljev. Nasilje je izbira in za njegovo uporabo se odločimo sami. Če doživljate nasilje, lahko poklicete na SOS telefon za zenske in otroke-zrtve nasilja, 080 11 55. 

Kot so omenili že pri društvu SOS je Slovenija uzakonila model afirmativnega soglasja glede spolnega nasilja, ki pravzaprav pomeni, da samo ja pomeni ja. Slovenija je tako takrat postala 13. evropska država z uzakonjenim modelom soglasja, kar je velika zmaga na področju boja proti nasilju nad ženskami. A moramo na tem področju narediti še veliko.