28.11.2023
Nov objekt za pripravo pitne vode z najsodobnejšo tehnologijo za pripravo pitne vode - ultrafiltracijo

Mestna občina Slovenj Gradec je včeraj v Suhem dolu odprla nov objekt za pripravo pitne vode z najsodobnejšo tehnologijo za pripravo pitne vode - ultrafiltracijo.

Naložba v Izboljšanje zanesljivosti oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo, je drugi največji projekt v Mestni občini Slovenj Gradec in predstavlja dolgoročno rešitev kvalitetne priprave pitne vode. Projekt sta v višini 2. 954.956,73 evra sofinancirala Evropska unija iz Kohezijskega sklada in Republika Slovenija, Mestna občina Slovenj Gradec pa je za naložbo prispevala 1.285.045 evrov.

»Naložba v objekt za pripravo pitne vode z ultrafiltracijo se je tako kot naložba v kotel na biomaso izkazala za odločitev, ki je bila sprejeta v pravem času. Če tega objekta ne bi imeli, bi bila oskrba s pitno vodo v času avgustovskih poplav zagotovo motena. Pomembno je tudi, da smo v sklopu projekta zgradili dobrih deset kilometrov novega vodovodnega omrežja in na javni vodovod na novo priključili 975 občank in občanov. Z naložbo smo v občini izdatno izboljšali kakovost pitne vode«.

»Ultrafiltracija je priprava pitne vode brez dodajanja kemikalij, kar pomeni da ob kvalitetnem vodovodnem omrežju ni potrebno dodajati klora,« je povedal direktor podjetja Komunala Slovenj Gradec Jožef Dvorjak in razložil podrobnosti postopka: »Ultrafiltracija je fizikalna filtracija z membrano, ki ima velikost por 0,02 mikrometra do 0,03 mikrometra. To omogoča odstranitev vseh netopnih snovi, večjih od velikosti por. Mednje spada 99,99 odstotkov virusov in 99,99 odstotkov bakterij, pesticidi pa žal še ne. Med membranami in snovmi v vodi ne prihaja do elektrokemijskih interakcij, zaradi česar ostaja voda kemijsko nespremenjena. Membranska filtracija zagotavlja konstantno neoporečnost, saj se ob nasičenju membran zmanjša le njihova prepustnost, ne pa njihova zmožnost odstranjevanja nezaželenih snovi«.

Novi objekt za pripravo pitne vode bo obratoval 24/7/365, z njim upravlja podjetje Komunala. Komunala večino pitne vode pridobi iz vodnih virov v Suhem dolu. 

Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi 6 »Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti«, prednostne naložbe 6. 1 »Vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na Področju okolja ter za zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredelijo članice in ki presegajo te zahteve«, specifični cilj »Večja zanesljivost oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo«.