04.01.2024
Poslovil se je častni občan občine Prevalje, Maks Paradiž

Jutri se bodo na pokopališču Barbara na Prevaljah poslovili od častnega občana občine Prevalje, Maksa Paradiža, ki je preminil na novega leta dan.

Brančurnikov Maks, kot so ga poznali domačini, je avgusta dopolnil 90 let. Desetletja je bil ob svojem poklicu v trgovini ustvarjalno vključen v družbeno življenje na Prevaljah, deloval je več področjih in povsod je pustil vidne sledi. Bil je član planinskega društva, bil član MPZ Vres in dolgoletni predsednik zbora in gospodar. Najbolj ga je zaznamovalo gasilstvo. Leta 1988 je prevzel predsedovanje Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje, katerega član je bil od leta 1949, dvakrat je bil z njegovo pomočjo obnovljen gasilski dom z okolico.

Brančurnikov Maks je bil velik zbiratelj gradiv, bil je tudi prava zakladnica spominov in beležk, ki jih je v svojih knjigah in zapisih ohranil za mlade generacije.

Ob publicističnih člankih v glasilu gasilcev Slovenije Gasilec in publikacijah PGD Prevalje je izdal knjige v samozaložbi in pri Kulturnem društvu Mohorjan: Moja pot, , Hiše pripovedujejo : obrt in industrija na Prevaljah v zadnjih stotih letih,  in zadnja pod naslovom Bilo je, ki nosi letnico 2023. Priznanja za njegovo izjemno bogato in vsestransko delovanje so številna, od občinskih in društvenih priznanj do najvišjih republiških priznanj. Leta 2013 je postal častni občan Občine Prevalje za trajno poslanstvo, za razvoj kvalitete in rast okolja.

Od Maksa Paradiža, Brančurnikovega Maksa, se bodo poslovili jutri, v soboto ob 13 uri, na pokopališču Barbara.