05.01.2024
V PGD Radlje deluje poklicno jedro


 

V Radljah ob Dravi je znotraj Prostovoljnega gasilskega društva začelo delovati poklicno jedro. Gre za prvo tovrstno poklicno jedro na Koroškem, ki je znotraj PGD Radlje s 1. januarjem začelo delovati s tremi zaposlenimi. Povsem operativno pa bo poklicno jedro čez pol leta, junija bosta dva od treh zaposlenih zaključila šolanje. Delovanje poklicnega jedra financira Občina Radlje ob Dravi, to so soglasno sprejeli tudi na občinskem svetu, del prihodkov pa bo poklicno jedro pridobilo na trgu. Med glavnimi razlogi za poklicno jedro je predsednik PGD Radlje Primož Ternik izpostavil pomanjkanje razposložljivih prostovoljnih gasilcev v operativnem delu v dopoldanskem času, saj jih od 40. gasilcev le 12 službo opravlja na območju Radelj, a le trije od njih lahko službo zapustijo v primeru intervencije.

Kot je pojasnil Primož Ternik so poklicna jedra med prostovoljnimi gasilskimi društvi že dokaj uveljavljena praksa po Sloveniji, medtem, ko je radeljsko prvo tovrstno na Koroškem. Zaradi potreb jih bo vedno več, je še dodal.

V regiji poklicna gasilska enota sicer deluje tudi na Ravnah na Koroškem, tam kot samostojna organizacijska oblika, kot Koroški gasilski zavod.