10.01.2024
V Slovenj Gradcu začeli s pripravami na 18. dražbo najvrednejše hlodovine

V Slovenj Gradcu so s pripravami na 18. dražbo najvrednejše hlodovine začeli že konec lanskega leta.


Kot smo že poročali je trn v peti organizatorjem licitacije vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu tudi letos pretoplo in mokro vreme. A je v zadnjih dveh dneh prizorišče v Starem trgu toliko pomrznilo, da je se lahko dovoz hlodovine za 18. licitacijo z nekajdnevnim zamikom začel.

Kot pravi predstavnik društva Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline ( oorganizatorja sta Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije). naj bi se dovoz hlodovine na prizorišče v Starem trgu začel že pred tednom dni.

 

Dan odprtih vrat, ki je najbolj zanimiv dogodek za širšo javnost v teku licitacije, naj bi bil 27. februarja, če zaradi neprimernih vremenskih pogojev ne bo zamika v predvideni časovnici.


 

Naj spomnimo, da Najvišje cene za hlod dosegajo gorski javorji rebraši. Visoke povprečne cene na m3 pa tudi druge drevesne vrste: dob, brek, češnja in smreka. Organizatorjem je lani zagodlo pretoplo in mokro vreme, z dražbo so zaključili šele sredi marca, številke pa so bile, kar se lastnikov in hlodov tiče, rekordne, več kot tisoč lastnikov je pripeljalo preko 9500 hlodov.

Za prevoz lesa mora poskrbeti vsak lastnik sam. Hlodi morajo biti očiščeni, ustrezno izmerjeni in opremljeni s potrebno dokumentacijo. Dobro krojenje in čisti hlodi zagotavljajo boljše dosežene cene.