16.01.2024
Z demenci prijazno točko odslej tudi v KDS Črneče


V Koroškem domu starostnikov Črneče so odprli Demenci prijazno točko, s tem so se zavezali za še več aktivnosti, izobraževanj in sodelovanj s svojci stanovalcev z demenco. Slovensko združenje za pomoč pri demenci, Spominčica, odpira točke v Sloveniji  že dobrih 10 let, v slovenski mreži jih je že okoli 500, s tem informacije in izobraževanja o demenci približuje ljudem in gradi demenci prijazno družbo.

Predsednica Spominčice Slovenija, Štefanja Lukič Zlobec je ob tem poudarila, da v družbi še vedno vlada preveč stigme glede demence, ki pa je del mnogih ljudi, saj se število oseb z demenco močno povečuje. Zato so toliko bolj pomembne demenci prijazne točke, ki so namenjene vsem ljudem, še posebej pa svojcem z demenco, zaposlenim, skratka pomoč drug drugemu. Najpomembnejše je, da se naučimo prepoznavati znake demence, ki so pri ljudeh zelo različni, je še poudarila Zlobčeva. 

Velik napredek je v zadnjih letih na področju demence opaziti v domovih za starejše v Sloveniji kot tudi v svetu, na voljo je veliko informacij z izkušnjami, ki ljudem zelo pomagajo. Prav tako so v Ameriki odkrili zdravilo v pomoč pri demenci, ki bo letos odobreno tudi v Evropi. V domovih starejših so skupine za samopomoč, ki pomagajo predvsem svojcem oseb z demenco in jim pomenijo veliko podporo. V Koroškem domu starostnikov Črneče demenci posvečajo veliko pozornosti že od leta 2007 s skupino za samopomoč, zadnja leta pa so še okrepili sodelovanje z združenjem Spominčica. Skupine pomagajo pri informiranosti, odkrivanju bolezni, napredovanju in potrebnih pristopih. Direktorica Koroškega doma starostnikov Črneče, Katja Pavlinič Šoba je dejala, da so pri tem zelo uspešni in sledijo vsem standardom, ki veljajo za osebe z demenco.

V KDS Črneče bodo do konca januarja v nova prizidka preselili stanovalce z demenco, zaposlene, pridobivajo pa tudi nove prostore za ambulantno dejavnost, fizioterapijo in za skupnostne storitve. Investicija v matičnem domu v Črnečah je vredna 5,5 milijona evrov. Llani je slovenska vlada sprejela strategijo za demenco do leta 2030, luč sveta pa je ugledal tudi prvi Center dnevnih aktivnosti oseb z demenco v Sloveniji.

 IF