24.01.2024
Smo kot družba pripravljeni na naraščajočo demenco


Kot družba se vse bolj soočamo z izzivi kakovostne in pregledne oskrbe oseb z demenco. Veliko je informacij in dogajanj, ki izpostavljajo demenco in so nam vedno bližje, strokovnjaki pravijo, da je le-ta v strmem naraščanju. 

Vsakomur je dana možnost, da vse informacije glede demence pridobi na Demenci prijaznih točkah, ki jih vzpostavlja Združenje za osebe z demenco Spominčica - Alzhajmer Slovenija.  Tudi Vlada Republike Slovenije je lani junija sprejela Strategijo za obvladovanje demence za obdobje do leta 2030. Še pomembneje pa je, da država začne udejanjati v strategiji zapisane cilje, ki pomenijo premike in izboljšave na podorčju demence, za bolnike, njihove svojce in stroko. Predsednica združenja Spominčica – Alzhajmer Slovenija, Štefanja Lukič Zlobec poudarja naraščanje oseb z demenco in pomen prepoznavanja njenih znakov. Kar 12 je znakov za prepoznavo demence, najbolj rizičen faktor pa je starost. So tudi drugi faktorji na ktere lahko vplivamo kot so diabetes, visok krvni tlak, debelost, alkohol, spanje, depresija itd... seveda lahko do demence pride pozneje. Strokovnjaki stavijo na preventivo, na ustrezno hrano in gibanje, je poudarila Lukič Zlobčeva. Osebam z demenco lahko pomagamo z inovativnimi pristopi, denimo z glasbo in spomini iz preteklosti, kar že več let dela glasbena pedagoginja, Mojca Kamnik v pilotnem projektu dolgotrajne oskrbe. Ne le glasba, tudi ljudski plesi in navade iz domačega koroškega okolja so pri osebah z demenco sprožile pozitivne reakcije in spomine, prav tako se je osebam spremenilo razpoloženje. 

Zakon o dolgotrajni oskrbi krepi dolgotrajno oskrbo na domu z obsegom storitev, velik del oseb z demenco namreč živi doma in bo tako ustrezna pomoč tudi zanje.

 

IF