18.04.2024
30 let lokalne samouprave


Ministrstvo za javno upravo je organiziralo slovesnost ob 30. obletnici lokalne samouprave, kjer je župane in županje nagovorila tudi častna pokroviteljica dogodka, predsednica republike Nataša Pirc Musar. Aktualno sporočilo je bilo pod črto tudi ureditev tega področja v Sloveniji. 

Skozi veliko turbolentnih izzivov so morale občine v Sloveniji, ki so nenehno pod drobnogledom občanov, lokalna samouprava pa je še danes organizirana tako kot pred 30. leti. Danes imamo 212 občin, samo v Koroški regiji 12, zagotovo pas so najbolj na udaru prav manjše občine, ki težko dostopajo do evropskih sredstev, pa tudi mestne občine niso zadovoljne s povprečninami. Znova so bili klici po ustanovitvi pokrajin, tukaj pa so še naravne nesreče, ki vsake toliko prizadenejo prebivalce. Kot je za naš radio povedal župan mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, ki je sodeloval tudi na okrogli mizi, so na srečanju izpostavili dobre prakse in pomanjkljivosti. Sam je kot dobro v mestni občini Slovenj Gradec izpostavil intenzivno gradnjo, ki jim jo mnogi zavidajo. Opozoril je na prenizke povprečnine, ki jih dobivajo občine, ki so zaradi tega omejene pri naboru razpisov za evropska sredstva zaradi lastnih deležev, ki jih vse težje zagotavljajo. Manjše občine so na tem področju res ogrožene, saj se lahko zgodi, da do evropskih sredstev ne bodo mogle več dostopati in kot je poudaril Klugler, lahko Slovenija s tem postane dežela z najnižjim odstotkom črpanja evropskih sredstev. 

Tudi pokrajine bi marsikaj olajšale prebivalcem glede kakovosti, predvsem bi prenesle v odločanje razvoj regij, pri čemer je Tilen Klugler izpostavil nedavne poplave in sanacijo, ki bi bila zagotovo lažja, če bi imeli pokrajinsko ureditev kot pa je sedaj. župani pa so tudi manj plačani kot nekateri direktorji javnega zavoda ali institucij, Tilen Klugler je pri tem poudaril, da je plačna reforma ne le za župane, ampak za ves javni sektor nujna. 

​Občine so se najbolj drobile med obdobjem 1998 do 2006, ko so parlamentarne stranke vlagale največ zakonov o ustanovitvi občin. Tako je nastalo več manjših občin, z manj kot 5000 prebivalci, kar je močno otežilo izvrševanje vseh obveznih nalog.

IF