28.04.2016
Sindikat SKEI praznuje 25. letnico

V oddaji Aktualno smo pred 1. Majem, delavskim praznikom, gostili Sindikat kovinske in elektro industrije – SKEI, največji sindikat na Koroškem, ki praznuje 25 let. Na Koroškem so organizatorji tradicionalnega prvomajskega srečanja na Ivarčkem jezeru, prav tako pa prvomajskega srečanja v Mežici. Po 25. letih prehojene poti, ki ni bila lahka, je predsednik Skei Koroška, Vili Novak poudaril, da sicer niso edini sindikat, a so dobri, saj imajo njihovi člani številne ugodnosti. Svojim članom vedno priskočijo na pomoč, nudijo jim brezplačno pravno pomoč, imajo poseben sklad za pomoč delavcem, nudijo jim garancijo za kredite, imajo kartice ugodnosti itd....Skei je tudi večni pogajalec za bonitete delavcem in za kolektivne pogodbe, kar govori o resnosti in urejenosti dela in prizadevanj sindikata. Prav Skei je na Koroškem sprožil izplačila božičnic, medtem, ko so regresi že standard. Sindikat Skei združuje v članstvu sedanje delavce, upokojence, veliko truda posvečajo tudi mladim. Njihova želja je, da bi poleg pogajanj za višje plače, nižje davke itd...., uspeli znova uveljaviti vajeništvo. Kot velik skupen dosežek s ZSSS navajajo minimalno plačo, ki je po novem z dodatki.   

15. junija bodo na kongresu sindikata SKEI Slovenije podelili priznanja, prejel ga bo tudi predsednik koroške podružnice, Vili Novak. Med podjetji bo priznanje prejelo MPI iz Žerjava. 

Sindikat SKEI bo v vsakem primeru pripravil tradicionalno prvomajsko praznovanje na Ivarčkem jezeru, slavnostna govornica bo ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc. V njihovi organizaciji je tudi prvomajsko praznovanje pod šotorom v Mežici.     

IF