26.08.2016
Subvencije in roki pred novim šolskim letom

Na pragu novega šolskega leta velja omeniti pravice za subvencije, ki jih starši lahko uveljavljajo za svoje otroke.

Subvencije za malice in kosila morajo starši urejati v šoli, te jih namreč določajo že na podlagi odločb o otroških dodatkih ali odločb o državnih štipendijah, če gre za dijake.

Dijaki morajo na Centre za socialno delo na sedežih upravnih enot vloge za državne štipendije oddati do konca avgusta, študenti pa do konca septembra.  

Kadar starši na novo vpisujejo otroke v vrtec in ti začnejo prvič obiskovati vrtec, potem morajo še avgusta na Center za socialno delo oddati vlogo za subvencijo plačila vrtca, prav tako, če bo vrtec začel obiskovati na novo še drugi otrok. Če pa pravica za subvencijo vrtca že teče, staršem na novo vloge ni potrebno oddajati. Ti starši vloge ponovno oddajo, ko se prvotna pravica iz odločbe že izteče. 

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov pa je te dni objavil poziv za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za štipendiste, ki jim je bila štipendija podeljena po novem zuakonu o štipendiranju. Če želijo prejemati štipendijo od začetka letošnjega šolskega ali študijskega leta, morajo dijaki vlogo oddati do 31. avgusta, študentje pa do 30. septembra. Štipendist je upravičen do nadaljnjega prejemanja štipendije, če v vsakem naslednjem šolskem letu izpolnjuje vse pogoje po zakonu o štipendiranju oziroma, če je uspešno zaključil letnik in se vpisal v višjega. Prav tako mora izkazati ustrezen izjemni dosežek, z ustrezno povprečno oceno pa tudi uspeh.

IF