17.10.2017
Sklenjen nov kompromisni dogovor za razvoj regije

 

Tokrat je Koroška regija dosegla usklajeno in kompromisno rešitev sofinanciranja projektov, podprtih s kohezijskimi sredstvi, pomembnih za dogovor regije. 

Nov dogovor za razvoj regije so koroški župani kompromisno rešili, ostaja na temeljih delitve po ključu velikosti oz. števila prebivalcev občine, projektom za izgradnjo čistilnih naprav občin Črna in Prevalje pa omogoča 70%-ni delež sofinanciranja projekta. To je za obe občini sprejemljivo. Tako sta v torek oba najvišja organa regije, Regijski razvojni svet kot Svet regije na dopisni seji potrdila nov dogovor županov, v katerem se vsaka občina odpove deležu kohezijskih sredstev za razvoj regije. 

Razliko od 40 % upravičenih stroškov,  kolikor je bilo potrjeno na zadnjih sejah Razvojnega sveta Koroške regije in Sveta Koroške regije, do 70% upravičenih stroškov, zagotavljajo občine po deležih, glede na velikost občine po številu prebivalcev. Občine do 3000 prebivalcev (2,5 %), občine med 3000 in 5000 prebivalcev (4 %), občine med 5000 in 10000 prebivalcev (6,5 %), občine nad 10000 prebivalcev (10 %) in občina nad 15000 prebivalcev preostanek sredstev.

V kolikor občine ne bodo imele projektov za alokacijo teh virov bodo preostala sredstva prvenstveno alocirana na projekte občin z največjim deležem zmanjšanja sredstev glede na prvotno alokacijo, je še sporočil predsedujoči regijskemu svetu, mag. Alan Bukovnik. 

​Takšen dogovor bo sprejemljiv tudi za gospodarsko ministrstvo, ki je podpisnik regijskega dogovora. Tako ostaja še slabih 22 milijon evrov kohezijskih sredstev za drugi dogovor regije, ki pa za hitro potrditev potrebuje le še usklajen nabor projektov občin, ki so pomembni za regijski razvoj. Drugi dogovor za razvoj regije bo dobil potrditev še konec tega meseca ali v začetku novembra.

IF

 

IF