14.02.2019
Premiki na trasi hitre ceste na Koroško so že vidni;

Po tem, ko je 21. januarja v Slovenj Gradcu potekal zadnji sestanek odbora za izgradnjo tretje razvojne osi s predstavniki ministrstva za infrastrukturo in Darsa, je Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os ustavila nadaljnje protestne aktivnosti, s katerimi bi opozarjala na nujnost izgradnje hitre ceste na Koroško. So si pa v preteklih dneh ogledali lokacije, kjer bodo zgradili enega prvih viaduktov na koroški strani in zasadili tudi prvo lopato. To je viadukt »Jenina«,v dolžini 488, ki se bo nahajal le streljaj od vasi Podgorje pri Slovenj Gradcu in preči dolino, v neposredni bližini tega pa bo zgrajen izvoz Podgorje. Kot ocenjujejo v Mladinski iniciativi za tretjo razvojno os, je situacija na terenu trenutno zmerno optimistična, saj je trasa na tem delu že zakoličena, kot kaže, pa pospešeno potekajo tudi odkupi zemljišč.

Druga točka ogleda je potekala onkraj Graške gore in sicer v Velunjskem grabnu, v Gabrkah pri Velenju. Tudi tam so že od daleč vidni rumeni količki, kar kaže, da trasa dobiva svoj obris in da so zemljišča pripravljena na konkretna gradbena dela.
Ob Velenjskem jezeru z vrtalnim strojem za sondiranje terena izvajajo geomehanske raziskave. Modri količki na tem območju in na območju Homca pri Slovenj Gradcu pa označujejo vrtine.

Sveže informacije o stanju na terenu in poteku aktivnosti za zasaditev prve lopate, bodo znane 6. marca na Ravnah, ko bo sledilo novo srečanje koordinacijskega odbora za spremljanje izgradnje 3. razvojne osi na Koroško.

 

KV