07.11.2019
Matjaž Pikalo in skupina Avtodafe na turneji

Pisatelj in vsestranski umetnik Matjaž Pikalo, koroški rojak, ki živi in deluje v prestolnici je tudi vodja glasbene zasedbe Avtodafe. Letos s člani ansambla praznuje 25 letnico delovanja. Za srebrni jubilej so se odpravili na koncertno turnejo, ki se je že začela. Med drugim bodo nastopili tudi na Koroškem in sicer v petek, 22. novembra, v Klubu Kompleks na Ravnah.

Poleg informacije o tem dogodku smo v oddaji sredina sredica več izvedeli tudi o drugih projektih Matjaža Pikala. V največjem slovenskem zaporu na Dobu je bil Matjaž vodja delavnic kreativnega pisanja v okviru projekta Vključujemo, aktiviramo, ki ga je podprlo ministrstvo za kulturo . O izkušnjah, ki so v projektu nastale, snema dokumentarni film. Pikalo pripravlja tudi izdajo besedil skupine Avtodafe v knjižni obliki, kot pisatelj pa že snuje novi roman, z delovnim naslovom Zgodba, ki je ni bilo, o svojih izkušnjah s pravosodnim sistemom ter o vseh tegobah, ki tarejo pisatelja(e) v 21. stoletju.

Matjaž Pikalo je aktiven tudi v filmski produkciji, bodisi kot scenarist ali igralec. V dokumentarnem filmu Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja režiserja Dušana Moravca je napisal scenarij in upodobil Ivana Cankarja.