05.02.2020
Korošici želita s kvačkanjem preseči Ginnesov rekord neprekinjenega kvačkanja


Po nekajmesečnih pripravah sta Korošici Anita Kac in Jadranka Smiljić nared, da ta četrtek ob 8. uri v Slovenj Gradcu začneta maraton neprestanega kvačkanja, s katerim se želita vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Njun cilj je kvačkati 30 ur, a rekord bosta podrli že, če bosta to počeli dobrih 24 ur.

Čas maratonskega kvačkanja merita digitalni uri podjetja Protime, z natančnim dnevnikom je voden napredek poskusa, vključno z odmori in menjavami, ves čas ju spremlja video kamera, ki beleži dogajanje, poskus spremljajo neodvisne priče. Med odmorom za počitek lahko prenehata s kvačkanjem, vsako uro imata 5 minut počitka, skvačkata pa lahko različne izdelke.

Jadranka je začela z izdelovanjem mestnega grba Slovenj Gradca, Anita bo pletla kape, šale, trake za lase in babičino odejo. Pomaga jima 30-članska ekipa, ki mora poskrbeti tudi za fotografske dokaze.

Anita Kac kvačka že 42 let, Jadranka Smiljić, ki prav v četrtek praznuje 40.rojstni dan, pa to počne dobrih sedem let, odkar je začela kvačkati za sina Kosto, ki jo je lani z vprašanji o Guinnessovi knjigi rekordov tudi spodbudil k podvigu.

V zadnjih treh mesecih sta kvačkali za dobrodelne namene in s tem pridobili širšo podporo projektu, nadejata pa se, da se bosta z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov pridružili še 23 slovenskim rekordom, ki jih po podatkih založbe Učila International zajema izdaja knjige za leto 2020. Dokončno naj bi to, ali jima bo vpis v knjigo rekordov uspel, izvedeli v mesecu dni.

NK