07.02.2020
Pianistka in umetnica Maja Kastratovik ganjena in počaščena ob prejetju Bernekerjeve nagrade


 

Za izjemne dosežke na področju kulture Mestna občina Slovenj Gradec zaslužnim občankam in občanom na tem področju podeljuje Bernekerjeva odličja. Slavnostna podelitev je bila sinoči v slovenjgraškem kulturnem domu.

Po uvodni slovenski himni, ki sta jo izvedla sopranistka iz Podgorja pri Slovenj Gradcu Tanja Klančnik in pianist Ambrož Rot, je spregovoril predstavnik lanskega Bernekerjevega nagrajenca, in sicer Blaž Prapótnik v imenu Kulturnega društva Odsevanja. V 40. letnem izhajanju koroške revije za leposlovje in kulturo je med drugim izpostavil korak naprej v kulturnem poslanstvu te revije, to je digitaliziranje in s tem trajno arhiviranje Odsevanj v Narodno univerzitetni knjižnici.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je slavnostno izročil Bernekerjeve plakete Moškemu pevskemu zboru Adoramus, Ivi Potočnik – avtorici knjige »Ljudje in ulice mojega odraščanja – Slovenj Gradec sredi 20. stoletja in Kulturnemu društvu »raum AU«.

Najvišje kulturno odličje Mestne občine Slovenj Gradec je prejela, prav v Wolfovem letu 2020, umetnica svetovnega formata, kulturna ambasadorka Slovenj Gradca magistrica Maja Kastratovik, pianistka, umetnica in profesorica klavirja.

Ganjena je povedala, da je srečna, da živi in ustvarja v Slovenj Gradcu. Zahvalila se je Glasbeni šoli Slovenj Gradec, Mestni občini in vsem tistim, ki so prepoznali njeno delo in jo predlagali za Bernekerjevo nagrado. 

Po nagovoru župana Tilna Kluglerja, ki je med drugim spomnil tudi na letošnjo 160. obletnico rojstva skladatelja Huga Wolfa, je v spremljavi Ambroža Rota na klavirju nastopila sopranistka Tanja Klančnik. Njun program je med drugim zajemal tudi dve Wolfovi skladbi iz Španske in Moerikejeve pesmarice.