KOROŠKA Osebnost leta 2017
 

Na Koroškem radiu poteka izbor Koroške osebnosti leta 2017. Glasovanja v etru Koroškega radia bodo potekala od ponedeljka 08. januarja do petka 19. januarja vsak delovnik in sicer:
  - v ponedeljek ob 12:15
  - v torek ob 12:15
  - v sredo ob 15:00
  - v četrtek ob 12:15
  - v petek ob 15:00

Da se boste lažje odločili in glasovali za svojega favorite, vam v nadaljevanju ponujamo obrazložitve nominacij.
 

FRANC ŠEGOVC:

FRANC ŠEGOVCJe že 64 let vodja ansambla Štirje kovači, v letu 2017 pa je Franc Šegovc praznoval častitljivih 80 let. Igrat začel s sedmimi leti na kmečkih veselicah, na proslavah, vsepovsod, kamor so ga vabili in je samouk na harmoniki. Pisanja in branja not ga je naučil oče. Prvo skladbo je napisal 26. decembra 1952. leta, to je bil valček » HREPENENJE«. Ob nastanku Štirih kovačev pa je bil njegov prvi valček » PRIDI ZVEČER«. Ob nastanku so bili v ansamblu štirje, zaposleni v kovaški industrij Tovarne kos, zato tudi ime ŠTIRJE KOVAČI. 1972 leta se jim je pridružila pevka Hermina. Štirje kovači igrajo in pojejo neprekinjeno 64 let. Franc Šegovc je vseskozi njihov vodja, komponist, aranžer, tekstopisec, organizator. Do danes je nastalo nekaj čez 800 skladb, tudi zabavne in akapele. Posneli so številne plošče in prejeli mnogo častitljivih nagrad in priznanj, v samozaložbi pa je izšlo več zvezkov njegovih skladb, tudi notni zvezek in CD njegovih pesmi, ki jih je priredil za 4 klarinete. Ob 25. obletnici Kovačev je 1979 leta nastal valček Luči Slovenjega Gradca, valček je Šegovc posvetil mestu Slovenj  Gradec. Veliko njegovih skladb je ponarodelih, valček Kam le čas beži  iz leta 1963 pa je bil leta 2000 razglašen za vižo stoletja. Leta 2000 so Franca Šegovca razglasili za kralja valčkov in polk, leta 2014 pa je postal častni občan mesta in občine Slovenj Gradec. Njegova srčnost se odraža s sodelovanjem na številnih dobrodelnih koncertih in prireditvah. Valček, Kam le čas beži je nastal leta 1963. Leta 2000  je bil proglašen za vižo stoletja.


PRIMOŽ SUHODOLČAN:

PRIMOŽ SUHODOLČANPrimož Suhodolčan je uspešen mladinski pisatelj, tudi nadaljevalec dela svojega očeta Leopolda Suhodolčana. Začel je z likoma Naočnika in Očalnika, naslednje so bile dogodivščine Petra Nosa in Popka. Med mladino si je ustvaril največjo avtoriteto s košarkarjem Ranto. Različna dela tega junaka so že dve desetletji med najbolj branimi mladinskimi knjigami. Leto 2017 je bilo za Primoža Suhodolčana zelo uspešno.  Izdal je knjigo Goran, legenda o zmaju, to je zgodba Gorana Dragiča. Septembra je luč sveta ugledal mladinski film Košarkar naj bo, po literarni predlogi in scenariju Suhodolčana. Napovedano je že nadaljevanja filma. Naš nominiranec je član Društva pisateljev, sedem let je sooblikoval  otroško oddajo Popek na Koroškem radiu. V najnovejši čas spada tudi njegova dobrodelna dejavnost. Za vseslovensko akcijo Pomežik soncu, ki omogoča letovanje otrok s posebnimi potrebami,  je v tem letu napisal poslanico ambasadorjev.


PETER KORDEŽ:

PETER KORDEŽReševalec je že 25 let. Leta 2004 se je vključil v društvo srčnih bolnikov kot vaditelj telesne vadbe za srčne bolnike. Leta 2005 so se pričeli pogovarjati o AED, aparatu, ki rešuje življenja in ima čudno ime avtomatski defibrilator. Zveza koronarnih klubov in društev Slovenije jim je leta 2006 namenila prvi aparat, ki so ga na podlagi jasne odločitve odbora Koronarnega kluba Mežiške doline, kljub presenečenju nekaterih, konec aprila 2007 namestili v Mežici kot javno dostopni AED. Že čez dober mesec, junija 2007, je ta aparat s pomočjo zdravstvenega osebja ZD Mežica, reševalne ekipe ZRCK in urgentnega posega na srcu v UKC Maribor, rešil življenje 65-letnemu moškemu. Uspešna veriga preživetja! To dejstvo in vsa prejšnja prizadevanja še danes »poganjajo« motor prizadevanj za širitev mreže javno dostopnih AED, obveščanja in osveščanja javnosti o pomenu hitre pomoči ob nujnih stanjih, kot je zastoj srca, ko sekunde rešujejo življenja. Od takrat, v okviru strokovne skupine Koronarnega kluba mežiške doline nameščajo javno dostopne aparate in se trudijo z izvajanjem usposabljanj ljudi v temeljnih postopkih oživljanja in uporabo AED, pri čemer je najpomebneje, da z AED ni mogoče škoditi bolniku, na katerega ga namestimo! Na Koroškem je že preko 100 javno dostopnih aparatov, za katere je poleg njih  zaslužnih mnogo zasebnikov, podjetnikov, donatorjev in sponzorjev, ki podpirajo pobude za namestitev javno dostopnih AED. Na njihovih tečajih je svoje znanje in veščine preizkusilo že preko 13.000 udeležencev, dobrih 7.500 občanov je bilo na njihovih predstavitvah, še vedno pa je veliko tistih, ki ne znajo, ne vedo in si ne upajo ali nočejo pomagati. Peter Kordež pravi: «Nič naj vas ne bo strah, da boste storili kaj narobe! Najbolj narobe je, da ne storite nič!«.


TATJANA LADINEK:

TATJANA LADINEKMlada kmetica leta 2017, za osebnost leta pa jo je nominiralo Društvo kmetic Mežiške doline, kjer je tudi predsednica. Tatjana svoje delo opravlja zelo intenzivno, zavzeto in resno, ob tem promovira kmetico, svoj naziv in Društvo kmetic Mežiške doline po vsej Sloveniji.  Zaveda se, da je delo na kmetiji predvsem odvisno od naslednjih rodov, zato si skozi naziv želi še toliko bolj spodbujati mlade na kmetijah. Tatjana je po izgubi službe ostala doma na kmetiji. Življenje  je »prikrojila« tako, da je danes z njim zadovoljna. Njena največja vrednota je družina, zato počne tisto, kar jo veseli doma na kmetiji, kjer lahko kar največ časa nameni svojim trem otrokom. Skupaj z možem Rajkom na  kme­ti­ji Hudobnik na Breznici nad Prevaljami opravljata dopolnilno dejavnost na kmetiji pod blagovno znamko "Občutek narave". Na Obrtno podjetniški zbornici Slovenije je Tatjana za svoje ročno narejene izdelke pri­do­bi­la cer­ti­fi­kate do­ma­če obr­ti – DUO cer­ti­fi­kat za slo­ven­sko ro­ko­dels­tvo. Tatjana je opravila tudi izobraževanje za NPK zeliščarica. Tako poleg blazin za različne namene iz žit in lusk izdeluje tudi zeliščne čaje, zeliščno sol, tinkture, naravna zeliščna mila,… iz gojenih in v naravi nabranih zelišč. Rada predava in vodi različne delavnice za vse starostne skupine, saj si želi, da bi se ljudje po pomoč obračali k naravi. Tatjana je izjemno aktivna v lokalnem in širšem okolju: je predsednica kmečkih žena, članica komisije za zelišča pri KGZS, članica upravnega odbora LAS Mežiške doline, članica Društva Ajda Koroška in Društva pridelovalcev in predelovalcev zelišč Arnika ter domačega čebelarskega in sadjarskega društva. To leto je s čajno mešanico "Zelika" prvič sodelovala na Dobrotah Slovenskih kmetij v Ptuju in zanjo prejela zlato priznanje. Lani je osvojila tri priznanja za turistične spominke v občinah Črna, Maribor in Mislinja. Tatjana je aktivna tudi v poeziji in prozi. V samoizdaji je izdala otroško knjigo, katero je ilustriral njen sin. Knjigo je predstavila že v nekaj vrtcih in šolah. Sodeluje tudi na raznih literarnih natečajih. Je tudi glavna urednica glasila društva, kjer vedno razveseli tudi s kakšno svojo pesmijo.